Hoofdpagina

Over Babbage

Babbage helpt personen met een visuele beperking met het toegankelijk maken van informatie. Dit kan in de vorm van hulpmiddelen, softwarematige aanpassingen, advisering en trainingen. We leveren voor de thuissituatie, studie en werk. Lees meer over de filosofie en werkwijze van Babbage op onze informatiepagina.


Update naar Windows 10

Op 29 juli van het afgelopen jaar lanceerde Microsoft Windows 10 voor het grote publiek. Gebruikers van Windows 7 en 8 hebben in de periode daarna een gratis aanbod ontvangen om te upgraden naar Windows 10. Daarbij is door Microsoft aangegeven dat deze gratis updatemogelijkheid vervalt vanaf 29 juli 2016.

Microsoft maakt voor gebruikers van braille-, spraak- en vergrotingssoftware echter een uitzondering. Dit houdt concreet in dat gebruikers van Windows 7 en 8 ook na 29 juli nog gratis kunnen overstappen naar Windows 10. Hoe Microsoft dit wil gaan realiseren is voor ons nog onduidelijk. Wanneer hier meer over bekend is, laten we dit zo snel mogelijk weten.


Mobiele brailleleesregels voor gebruik met de smartphone en tablet

De afgelopen jaren zien we een duidelijke trend, dat steeds meer gebruikers van brailleleesregels in de thuissituatie geen behoefte meer hebben aan een vaste computer of laptop, maar alle computer gerelateerde taken voortaan op een smartphone of tablet uitvoeren. Door de grote mate van toegankelijkheid van de meeste apps via VoiceOver en Talkback, kunnen zaken zoals email, lezen van boeken en tijdschriften, surfen op internet of het lezen van gedrukte teksten prima uitgevoerd worden.

Alle moderne brailleleesregels zijn via Bluetooth te verbinden met een smartphone of tablet. Het is dan mogelijk teksten in braille te lezen en de gehele smartphone of tablet te bedienen met de brailleleesregel. In de praktijk zien we steeds vaker, dat braillegebruikers geen behoefte hebben aan een brailleleesregel met 40 braillekarakters, maar liever een compacte brailleleesregel willen gebruiken die gemakkelijk overal in huis of onderweg in combinatie met de smartphone of tablet gekoppeld kan worden. Onder bepaalde voorwaarde vergoeden de meeste zorgverzekeraars deze compacte brailleleesregels met minder dan 40 braillecellen.

Babbage levert twee modellen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met een smartphone of tablet. Dit zijn de Eurobraille Esys 12 en de Hims Smart Beetle. De Esys 12 heeft een aluminium behuizing, mogelijkheid notities te maken met de kladblok functie en beschikt over een aantal handige functietoetsen zoals joysticks voor navigatie. Voor meer informatie over de Esys 12, klik hier

De Smart Beetle beschikt over 14 braillecellen. De brailleleesregel is zeer compact, waardoor deze gemakkelijk te gebruiken is onderweg. Daarnaast heeft de Smart Beetle meerdere Bluetooth kanalen, waardoor meerdere smartphones of tablets tegelijkertijd verbonden kunnen worden. Je kunt dan gemakkelijk schakelen tussen meerdere apparaten. Voor meer informatie over de Smart Beetle, klik hier

Wil je de compacte brailleleesregels eens proberen, vraag dan vrijblijvend een demonstratie aan.


Babbage Academy NVDA training

Inmiddels bestaat de Babbage Academy ruim twee jaar. Een groot aantal scholieren, studenten en werkenden hebben een specialistisch trainingstraject mogen ontvangen. We zien duidelijk dat de professionele compensatievaardigheden effectief tijdens het trainingstraject worden verbeterd, zodat succesvoller gestudeerd of gewerkt kan worden met een visuele beperking.

Vanaf de start van de Babbage Academy verzorgen we al trainingen met de schermlezers Jaws, Supernova, Zoomtext en Window Eyes. Sinds enkele maanden zien we echter een steeds grotere behoefte aan trainingen met de gratis schermlezer NVDA. Deze schermlezer biedt in veel situaties een volwaardig alternatief op de bestaande schermlezers. Voor alle studerenden en werkenden die willen starten met NVDA of juist de overstap willen maken van Jaws en Supernova naar deze gratis schermlezer, hebben we een speciale Babbage Academy NVDA Training ontwikkeld. Klik op de onderstaande link voor meer gedetailleerde informatie over deze NVDA trainingen overige Babbage Academy Trainingen: Informatie Babbage Academy NVDA training


Primeur: Introductie van de eerste braille tablet in Nederland

Babbage heeft in Nederland de primeur met de introductie van de eerste braille tablet. De tablet is geproduceerd door het nieuwe Franse bedrijf InsideVision en heeft de naam InsideOne.

De tablet pc is speciaal ontworpen voor braille-gebruikers. Het apparaat heeft een trendy design, maar biedt tevens de volledige functionaliteit van een laptop. Door middel van het touchscreen kunnen verschillende handelingen uitgevoerd worden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een iPad. Het touchscreen is gemaakt van Gorillaglas, waardoor het extreem sterk en krasbestendig is.

De InsideOne wordt geleverd met Windows 10 en de schermlezer NVDA. Uiteraard is het mogelijk andere software te installeren. De InsideOne heeft de beschikking over 32 braillecellen, touch cursorrouting, diverse sliders en een voelbaar touchscreen met braille-invoer.


Zorgverzekeringen CZ, Delta Loyd en OHRA vergoeden vanaf nu de support en training van NVDA en Window-Eyes

De schermlezers NVDA en Window-Eyes for Office, zijn al enige tijd gratis te downloaden. Voor ondersteuning bij de installatie, technische support en training, moest echter zelf betaald worden. De laatste jaren zien we binnen Babbage echter het gebruik van zowel NVDA als Window-Eyes sterk toenemen. Beide schermlezers bieden een krachtig en volwaardig alternatief op de veel gebruikte schermlezers SuperNova en JAWS.
De zorgverzekeraars CZ, Delta Loyd en OHRA hebben echter besloten, om vanaf 1 januari de installatie, training en support voor deze pakketten in de thuissituatie, op te nemen in het basis pakket. Dit betekent dat we zowel NVDA als Window-Eyes for Office bij uw zorgverzekeraar kunt aanvragen en Babbage deze pakketten inclusief Vocalizer, dagdeel training, twee jaar technische support en handleiding bij u thuis levert.

Meer informatie over Window-Eyes kunt u vinden op www.windoweyes.nl.
Informatie over NVDA en trainingsmogelijkheden vindt u op onze informatiepagina.


KPN, Babbage werk(t)KPN logo

Zoals veel werkgevers in Nederland heeft ook KPN doelstellingen om de participatie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit in het kader van het vooruitstrevend diversiteitsbeleid dat KPN al sinds 2010 hanteert. Enkele jaren geleden startte mede daarom de eerste blinde klantexpert in de vestiging Groningen. Door de complexiteit van de diverse systemen, waarvan enkele zelfs zeer ontoegankelijk waren, signaleerde men een groot aantal problemen op de werkplek. Babbage was uiteindelijk de enige organisatie in Nederland die door softwarematige werkplekaanpassingen de werkplek niet alleen toegankelijk opleverde, maar tevens zorgde voor een optimalisatie van de werkprocessen… lees het volledige artikel.


De Active Braille heeft ervoor gezorgd dat ik het lezen van boeken weer heb opgepikt

Wat ging er een wereld voor mij open toen iemand mij aanraadde eens te kijken naar het assortiment van Handy Tech brailleleesregels toen mijn oude Alva het begon te begeven

Ik had nooit nagedacht over wat een brailleregel nog meer voor mij zou kunnen betekenen dan enkel een leesapparaat voor tekst op mijn computer voordat ik eens goed naar de verscheidene leesregels ging kijken. De regel heeft ervoor gezorgd dat ik het lezen van boeken in braille weer heb opgepikt. Er is in het apparaat een handige autoscroll modus aanwezig. Hiermee kun je het boek aan je voorbij laten scrollen zonder dat je steeds knoppen hoeft in te drukken. Ideaal! … lees het volledige artikel.


Babbage PDF ConversieDropbox logo

Gratis en snel je PDF documenten converteren naar andere bestandsformaten. Converteer PDF documenten naar Rich Text Format en HTML met behulp van Dropbox. Plaats je PDF documenten in een speciaal daarvoor aangemaakte Dropbox map en de bestanden worden automatisch geconverteerd. Het gehele artikel is te lezen op onze PDF conversie informatiepagina.


Vragen en opmerkingen over de website

Wij zetten ons voortdurend in voor de verbetering van onze website. Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen over de inhoud van de website? Of meent u dat de website fouten of onvolkomenheden bevat, of anderzijds verbeterd kan worden? Dan vinden we het prettig als u even de tijd neemt om dit met ons te delen.