Active Braille in Knipoog

Door: Florian Beijers

Wat is het?

De Active Braille is een brailleleesregel met een groot aantal extra functies aan boord om dit apparaat voor een groot aantal situaties in te kunnen zetten. Zo kan het apparaat tekstbestanden opslaan in zijn eigen geheugen, waarna deze zonder pc kunnen worden gelezen. Ook kunnen er notities op het apparaat zelf worden gemaakt door middel van de brailletoetsen die zich op de bovenkant bevinden. Het meest unieke van deze leesregel is nog wel de ATC technologie die ervoor zorgt dat de brailleleesregel aanvoelt wanneer het einde van de regel is bereikt en op basis hiervan bijvoorbeeld alvast naar de volgende regel kan scrollen.

Voor wie?

De Active Braille is gemaakt voor hen die vaak net even dat beetje extra uit hun brailleleesregel willen halen zonder meteen een laptop op zak te hebben. Lezen in de trein, notities maken tijdens een vergadering en even snel met de ingebouwde rekenmachine een snelle berekening maken zijn enkele voorbeelden van de flexibiliteit van dit apparaat. Tekstbestanden van een groot aantal formaten kunnen door middel van een PC in het apparaat worden geplaatst, zodat deze toegankelijk zijn voor de gebruiker.

Kenmerken:

 • 40 cellige braille leesregel
 • ATC technologie
 • BlueTooth
 • Autoscroll modus
 • Ergonomisch braille toetsenbord
 • Aanpasbare pindruk
 • Notitiemogelijkheden
 • Micro-SD slot
 • 4GB tekst geheugen
 • 2 drievoudige functie toetsen
 • USB HID aansluiting
 • 2 extra USB poorten
 • 20 uur batterijduur
 • Snellader (3uur)
 • Afmetingen: 317x123x28 mm
 • Gewicht: 860 gram

De prijs van het apparaat bedraagt 5.790,00 euro. Het UWV zal dit, wanneer je het apparaat voor je werk of studie gebruikt, veelal vergoeden. Bron: www.babbage.com.

Wat ging er een wereld voor mij open toen iemand mij aanraadde eens te kijken naar het assortiment van Handy Tech brailleleesregels toen mijn oude Alva het begon te begeven. Ik had nooit nagedacht over wat een brailleregel nog meer voor mij zou kunnen betekenen dan enkel een leesapparaat voor tekst op mijn computer voordat ik eens goed naar de verscheidene leesregels ging kijken.

De Active Braille is dan ook wel meteen de Ferrari onder deze concurrenten, met een hoop extra functionaliteit die ik niet zou verwachten van een dergelijk apparaat. De regel is iets breder en dikker dan andere brailleregels. Ik persoonlijk vind dit niet erg, aangezien je er vele faciliteiten voor terugkrijgt. Bij het apparaat wordt ook een handige draagtas geleverd.

De regel heeft ervoor gezorgd dat ik het lezen van boeken in braille weer heb opgepikt. Er is in het apparaat een handige autoscroll modus aanwezig. Hiermee kun je het boek aan je voorbij laten scrollen zonder dat je steeds knoppen hoeft in te drukken. Ideaal!

Ook snel notities maken tijdens een vergadering of les gaat een stuk simpeler, omdat ik niet meteen mijn gehele installatie van laptop, koptelefoon, leesregel e.d. uit hoef te pakken.

BlueTooth is op dit apparaat uiteraard ook aanwezig en deze werkt inmiddels met Android en iOS (6.0 of hoger). Het werken met beide systemen werkt vrij vlekkeloos en je kunt bijvoorbeeld wanneer je een boek aan het lezen bent, even snel een notificatie afhandelen. Ook tekstinvoer op mobiele apparaten is middels deze weg prima mogelijk, zij het met wat instelwerk op Android.

Je hebt op het apparaat ongeveer 8 gigabyte aan opslag beschikbaar, dit is meer dan voldoende voor enkel tekstbestanden. Aangezien je een speciaal programma nodig hebt om bestanden over te zetten naar de pc en weer terug, zou je het overige geheugen kunnen gebruiken als een soort beveiligde USB-stick. Het overzetten van bestanden gaat echter niet erg snel. Hiervoor zul je dus wat geduld moeten hebben. Waar deze regel volgens de makers vooral in uitblinkt, is de ATC (active tactile control) die in het apparaat is ingebouwd. Wanneer je op het apparaat zelf met bestanden werkt, is deze technologie erg handig en scheelt het je wat knoppenwerk. Ik moet helaas zeggen dat het wat minder rooskleurig is wanneer je het apparaat hebt verbonden aan bijvoorbeeld een mobiel apparaat of pc. Op iOS lijkt ATC niet veel te doen. Op Android wordt er hard aan gewerkt om dit enigszins werkend te krijgen. Op Windows ondersteunen pakketten als Supernova en JAWS deze technologie wel, maar NVDA is hier nog erg experimenteel in.

Aan deze driver wordt gebouwd, maar hij is dus nog niet af. De driver installatie is bij deze regel vrijwel onnodig als er al een recente versie van een schermlezer aanwezig is. Voor mensen die vaak een laptop of pc moeten kunnen bedienen die niet van hen is, zal een USB-stick met de nieuwste NVDA en dit apparaat voldoende zijn om volledige spraak en braille uitvoer te hebben.

Het is een apparaat waar veel mee kan worden gedaan en ik ben zeer tevreden over de productiviteits-boost die het mij gegeven heeft.

 

Bron: F. Beijers (2013) “Visueel Jong Lerend“, Knipoog, jaargang 7, nummer 3, pagina 29-31.

Website: Oogvereniging Jongeren en Studenten
Facebook: Officiele Facebook pagina OJS
Twitter: Officiele Twitter pagina OJS