Frieda: ‘Ze komen hun afspraken na’

Foto Frieda
Dat ze een visuele beperking heeft belemmerde haar niet om te gaan studeren. Maar het belemmerde haar wél bij het studeren. Hoe het dankzij Babbage toch goed is gekomen.

Met haar studie, internationale betrekkingen en organisatie (Rijksuniversiteit Groningen), kan Frieda Dijkhof bijvoorbeeld journalist worden, gaan werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of voor een NGO (niet-gouvernementele organisatie). Zoals Greenpeace of het Rode Kruis. “En met hele goede cijfers zou je ook diplomaat kunnen worden.” Op dit moment is Frieda vierdejaars. Specifiek weet Frieda nog niet waar ze zou willen werken. “Maar ik zou wel iets willen doen met klimaat, duurzaamheid, sociale inclusie, ontwikkeling en migratiestromen. Wat ik wel weet, is dat ik veel wil gaan reizen!”

Wiebelogen

Frieda werd geboren met een visuele beperking (staar) en heeft op dit moment een restvisus van 30 – 35 procent. Ook heeft ze nystagmus (wiebelogen) en geen lenzen meer waardoor ze niet zelf kan zoomen en dergelijke. Haar visuele beperking belemmerde haar echter niet om te gaan studeren. “Maar het heeft me wel belemmerd bij het studeren. Ik kon vaak niet het (white)bord lezen; heel irritant. Daardoor was de lesstof met enige regelmaat niet toegankelijk voor mij.” Op de middelbare school was het anders? “Ja, hier gebruiken ze een whiteboard en op de een of andere manier weerspiegelt dat en kan ik het niet lezen. Bij een krijtbord hielp het vroeger als ik er met mijn neus bovenop ging zitten en er met dik geel krijt op werd geschreven.”

Sneltoetstraining

Op een ZieZo beurs kwam Frieda voor het eerst in contact met Babbage. “Ik ben toen naar een demonstratie gegaan en vernam dat je op de Babbage Academy bijvoorbeeld kon leren werken met sneltoetsen. Vooral dat laatste sprak me heel erg aan en was voor mij aanleiding om contact met ze op te nemen. Met de sneltoetstraining was ik heel erg blij.” Behalve dat ze de Babbage Academy volgde, heeft ze inmiddels via Babbage ook een bordcamera aangeschaft. “Vooral die bordcamera zorgde er heel concreet voor dat ik gewoon de les kon volgen en de toets kon halen. Met de bordcamera kan ik trouwens ook teksten scannen en laten voorlezen. En verder heb ik nu SuperNova.” Dat alles zorgt er voor dat Frieda minder moe wordt en meer energie overhoudt. “Eerst zag ik er tegenop lappen tekst tot me te nemen.”

Enorm fijn

In tegenstelling tot de universiteit, waar soms niet veel mogelijk leek te zijn als het om aanpassingen gaat, verleende Babbage haar “een enorme goede service.” “Zo hebben ze de proefperiode van de bordcamera verlengd. Dat was enorm fijn.” Over de service door Babbage is Frieda heel erg tevreden. “Ze komen hun afspraken na. Ze bellen bijvoorbeeld terug wanneer ze dat beloven te doen. Ik heb vooral contact gehad met Abdel. Die denkt heel goed met je mee en soms zelfs verder dan waar ik aan dacht. Ook kwam hij een keer terug na een afspraak toen ik merkte dat iets niet goed werkte. Echt een top gast!”