Verkorte handleiding HIMS Braille Sense QWERTY

Deze handleiding geeft je inzicht in de belangrijkste bedieningsmogelijkheden en sneltoetsen van de Braille Sense QWERTY. Voor een uitgebreide beschrijving van alle functies, verwijzen we je graag naar de meegeleverde handleiding of de help in het hoofdmenu van de Braille Sense.

Uiterlijke kenmerken

Voorzijde

Aan de linkerkant van de voorzijde bevindt zich een schuifschakelaar. Als je deze naar links schuift vergrendel je alle toetsen van de Braille Sense. In het midden vergrendel je de toetsen aan de bovenzijde en naar rechts zijn alle toetsen ontgrendeld. De toets vergrendeling kun je gebruiken om te zorgen dat je tijdens het vervoeren niet per ongeluk een toets indrukt, zodat de Braille Sense bijvoorbeeld inschakelt of een functie uitvoert.

Verder naar rechts vind je de mediaschakelaar. Hiermee kun je kiezen waarvoor je de toetsen verderop naar rechts wilt gebruiken. Je kan kiezen tussen radio, DAISY of mediamodus. Rechts van de mediaschakelaar bevinden zich 6 toetsen. Met deze toetsen kun je direct functies bedienen van de functie, waarop de media schuifschakelaar staat. Van links naar rechts hebben de toetsen de volgende functies:

 1. Een item naar links
 2. Opnemen
 3. Stoppen
 4. Play of Pauze
 5. Een item naar rechts

Voorbeeld: als je de mediaschakelaar op radio zet, kun je vervolgens met toets 5 naar de volgende radiozender.

Helemaal rechts bevindt zich de aan/uit schakelaar. Door deze toets twee seconde naar rechts te schuiven, schakel je het apparaat in of uit.

Rechterzijde

Aan de rechterzijde bevinden zich 3 standaard USB-aansluitingen. Hier kun je bijvoorbeeld een USB-stick of USB-toetsenbord aansluiten.

Achterzijde

Van links naar rechts bevinden zich aan de achterzijde de volgende aansluitingen:

 1. Aansluiting voor de stroomadapter
 2. Resetknop
 3. Monitoraansluiting (VGA)
 4. Netwerkaansluiting voor bekabeld internet
 5. SD-kaart

Linkerzijde

Van boven naar beneden bevinden zich de volgende aansluitingen:

 1. USB-aansluiting om met de computer de verbinden
 2. Microfoonaansluiting
 3. Hoofdtelefoonaansluiting

Bovenzijde

Bovenop het apparaat bevind zich het leesgedeelte. Hier zijn 32 braillecellen geplaatst, met daarboven de aanraakschakelaars of cursorroutingtoetsen genoemd. Links en rechts van het leesgedeelte bevinden zich twee scrollknoppen. Hiermee kun je vooruit en achteruit door de brailletekst navigeren.

Boven het leesgedeelte bevind zich het toetsenbord. Wanneer de Braille Sense is ingeschakeld kun je met de sneltoets “control plus escape” (helemaal links in de boven en onderhoek) de toetsbeschrijvingsmodus inschakelen. Wanneer de toetsbeschrijvingsmodus is ingeschakeld, zal de Braille Sense iedere toets uitspreken, maar de bijbehorende functie niet uitvoeren. Op deze manier is het mogelijk om alle toetsen van de Braille Sense te leren kennen.

Algemeen

De Braille Sense kun je het beste opladen met de meegeleverde stroomadapter. Het opladen duurt ongeveer 3 uur. Je kunt vervolgens ongeveer 10 uur met het apparaat op de accu werken. Om de batterijstatus te bekijken druk je op de sneltoets “functietoets plus b”

De Braille Sense beschikt over een groot intern geheugen ook wel Flash Disk genoemd. Door op de sneltoets “functietoets plus i” te drukken kun je bekijken hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op het interne geheugen.

De Braille Sense beschikt over een groot aantal interne functies, maar kun je daarnaast ook gebruiken in combinatie met een ander apparaat zoals een computer met een schermlezer of een smartphone. De Braille Sense kun je met een ander apparaat draadloos verbinden via Bluetooth of via de meegeleverde USB-kabel. Om te verbinden met je op de Braille Sense kiezen voor Terminal Modus. Deze functie staat in Hulpprogramma’s in het hoofdmenu, maar kun je tevens snel bereiken door de sneltoets “Windowstoets gevolgd door U en daarna S”.

In de terminal modus kun je vervolgens kiezen uit drie verschillende verbindingen. USB verbinding voor naar de computer, Bluetooth voor de computer en Bluetooth voor mobiele apparaten/Voiceover.

Vervolgens kun je de Braille sense koppelen met het andere apparaat. Kijk hiervoor in de handleiding van de schermlezer.

Bediening

In de volgende hoofdstukken worden de algemene principes van het werken met de Braille Sense uitgelegd. Voor uitgebreide beschrijvingen van alle functies en sneltoetsen, verwijzen we je graag door naar de volledige handleiding.

Wanneer de Braille Sense is ingeschakeld, zal deze starten in het hoofdmenu en “Bestandsbeheer” weergeven. Het hoofdmenu kun je daarnaast altijd oproepen met de Windowstoets.

Ieder menu op de Braille Sense bestaat uit lijsten met keuzes. Zoals een boodschappenlijst, zijn alle lijsten in de Braille Sense ook van boven naar beneden . Je kunt daardoor in ieder menu met de scroll toetsen naar boven of beneden door een lijst heen lopen. Als je de optie hoort of leest die je zoekt, kun je op enter drukken om deze te activeren.

In het hoofdmenu vind je alle programma’s zoals bijvoorbeeld de tekstverwerker en bestandsbeheer. Daarnaast zijn een aantal programma’s te vinden in een map zoals de map Hulpprogramma’s of Media.

Mappen kun je ook met enter openen, net zoals functies in het menu. Als je in een programma bent, kun je daar ook het menu oproepen met de ALT-toets . Ook dit is weer een lijst waar je door heen hun scrollen. In menu’s van programma’s kom je de volgende items tegen:

Uitklapmenu’s. Bij deze items geeft de Braille Sense met spraak aan “uitklapmenu” in braille lees je aan het begin van de regel MN. Aan het eind van het item zie je daarnaast -> .

Deze menu’s kun je uitklappen met enter, vervolgens kom je in een lijst met functies terecht.

Voorbeeld: in de Tekstverwerker druk je op de ALT-toets . Het menu in de Tekstverwerker wordt geopend. Het eerste item in dit menu is “Bestand”. Dit is een uitklapmenu. Druk vervolgens op enter. Je komt nu in een lijst met alle functies die onder “Bestand” staan, zoals Nieuw, Openen, Opslaan en Afsluiten. Kies vervolgens de functie die je wilt uitvoeren door op enter te drukken.

Voor iedere functie die je kunt uitvoeren staan de letters MI. Dit betekent Menu-item. Hier kun je aan zien dat het een functie is die je kunt uitvoeren. Ook staan achter de functie de sneltoets vermeld die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld “control plus C ” bij het menu-item “Kopieren”.

Naast het hoofdmenu en de menu’s in programma’s, zijn er daarnaast lijsten met mappen en bestanden. Als je in een dergelijke lijst staat, geeft de Braille Sense de letters li weer en hoor je lijst item. Je kunt nu door de lijst heen scrollen of de eerste letter van het bestand of map invoeren, om direct naar dit item te springen. Zowel mappen als bestanden kun je openen met enter. In geval van een bestand opent de Braille Sense direct het bijbehorende programma. Wanneer het gaat om een een map, wordt deze geopend en de mappen en/of bestanden die daar in staan weergegeven.

Vensters

Naast menu’s en lijsten, bestaan er ook vensters. Een venster verschijnt wanneer er meer zaken aangegeven moeten worden, voordat de functie uitgevoerd kan worden. In een venster kun je navigeren met de TAB toets. Je springt dan van vensteronderdeel naar het volgende vensteronderdeel. In een venster kun je de volgende onderdelen tegen komen:

 1. Invoervelden: hier kun je teksten invoeren
 2. Lijst items: dit zijn lijsten waar je door heen kunt scrollen en een keuze moet maken
 3. Knoppen: met een knop kun je de keuze in venster bevestigen of bijvoorbeeld annuleren. Je kunt op een knop klikken met enter
 4. Instellingen: Deze kun je wijzigen door op spatie te drukken. Wil je bijvoorbeeld het volume verhogen, dan druk je op spatie tot het gewenste volume is bereikt

Voorbeeld: Stel je hebt een tekst getypt in de tekstverwerker en je wilt deze opslaan.

 1. Open het menu van het programma met ALT
 2. Scroll door de lijst tot je bij het uitklapmenu “bestand” komt
 3. Open dit menu met enter
 4. Scroll nu naar de optie “opslaan”
 5. Dit is een functie die je kunt uitvoeren. Hier zie je dan ook MI voor staan
 6. Druk op enter, vervolgens verschijnt een venster. Dit geeft de Braille Sense ook aan met “opslaan venster”
 7. Met TAB navigeer je van het ene naar het andere onderdeel binnen het venster
 8. Kies in de lijst met mappen voor de locatie waar je het document wilt opslaan
 9. Ga met tab naar het volgende vensteronderdeel. Je komt dan bij het invoerveld, waar je de bestandsnaam kunt invoeren
 10. Ga met TAB naar de knop ” Bevestigen” en druk op enter

Het document is nu opgeslagen. De volgende keer kun je ook de sneltoets “control plus de letter S” gebruiken om het document direct op te slaan. Alle functies en programma’s kun je ook direct uitvoeren met sneltoetsen. Deze staan in de menu’s en de handleiding vermeld.

Voor de uitgebreide handleiding kun je contact opnemen met Babbage. Daarnaast kun je ook de handleiding bekijken via de Help-functie. Dit is het laatste item van het hoofdmenu.