NVDA training

Inleiding

NVDA (Non Visual Desktop Access) is een schermlezer voor non-visueel gebruik van de computer. De afgelopen jaren heeft deze gratis schermlezer zich ontwikkeld tot een volwaardige schermlezer, voor het gebruik van het Microsoft Windows platform. De software kan de informatie op het beeldscherm weergeven in spraak en/of braille. De meeste gangbare brailleleesregels en synthesizers worden ondersteund. NVDA werkt stabiel, reageert enorm snel, is zeer eenvoudig in gebruik en is gratis (op uitzondering van de benodigde synthesizer en stemmen). NVDA kan op de computer worden geïnstalleerd, maar kan ook direct vanaf een USB-stick worden gestart. Steeds meer studenten, werkenden en thuisgebruikers maken daarom de overstap naar NVDA.

Doelgroep

De training is zowel geschikt voor startende gebruikers van een schermlezer, als voor iedereen die de overstap wil maken van hun huidige schermlezer naar NVDA. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan de training bij Babbage, thuis, op school of het werk plaatsvinden. De NVDA training kan verzorgd worden op de drie verschillende Babbage Academy niveaus (Basis, Gevorderd en Expert) en afgestemd op de leerbehoefte en mogelijkheden.

Trainingsbeschrijving

De training vindt plaats in afzonderlijke dagdelen. Deze dagdelen kunnen in overleg binnen een bepaalde periode worden ingezet. De hoofddoelstelling is het effectief en efficiënt leren gebruiken van de NVDA schermlezer, om de visuele beperking optimaal te compenseren binnen de persoonlijke situatie. Daarbij zal de hoogst mogelijke mate van zelfredzaamheid worden nagestreefd. De inhoud van de training zal in alle gevallen maatwerk zijn en afgestemd worden op de leerbehoefte en het vereiste niveau binnen de thuis, school of werksituatie. Onderwerpen die behandeld kunnen worden:

  • Starten van NVDA (vanaf computer of USB-stick) en gebruik van het hoofdmenu
  • NVDA instellingen aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren
  • Navigatie en besturing van de verschillende venster-onderdelen en besturingselementen
  • Installeren, configureren en beheren van Add-on’s binnen NVDA
  • Gebruik leren maken van de diverse helpfuncties
  • Inzicht en gebruik van de verschillende focussen zoals de review cursor, systeemfocus, braillefocus en schermfocus
  • Non-visuele werkstrategieën binnen standaard Microsoft programma’s
  • Bladermodus voor gebruik met Mozilla Firefox of Microsoft Internet Explorer
  • Begrippen en benamingen binnen NVDA
  • Zelfredzaamheid binnen ontoegankelijke webpagina’s en specifieke programma’s

Contact

Neem voor meer informatie over de NVDA schermlezer, de gedetailleerde inhoud van de NVDA training en de vergoedingsmogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.